Množstvo hostí sa na svadbu teší najmä kvôli chutnému jedlu a predovšetkým aj kvôli koláčikom a torte. Najlepšie, samozrejme, chutia priamo na hostine, úplne ideálne keď sú čerstvo pripravené. Pripravil som si pre vás zopár tipov, ktoré využijete pri výbere dodávateľa svadobných zákuskov.
Menej znamená viac a rozhodujúca je kvalita. Časy, kedy sa na svadbách stoly prehýbali doslova pod tonami suchých a planých koláčov sú už vo väčšine prípadov našťastie dávno preč. Dnes majú prednosť moderné candy bary, kde si každý hosť vyberie mimoriadne kvalitný a chutný zákusok, mini-tortičku alebo iný dezert. Na stoloch sa však stále dajú nájsť napríklad čerstvé slané pagáčiky, ale aj misky s ovocím či orechmi.
Blízkosť = čerstvosť. Ak aj máte vytipovanú nejakú špičkovú cukráreň, no je na druhej strane Slovenska, zákusky vám môžu upiecť deň vopred, no niektoré dezerty jednoducho nedokážu priniesť také čerstvé, ako keď ich pripraví niekto z vášho okresu. Najmä v zahraničí sa poslednou dobou uchytáva trend prípravy niektorých dezertov priamo na mieste pred očami hostí skúseným cukrárom alebo cukrárkou. Množstvo dezertov, ktoré sa jedia napríklad ešte horúce, sa aj na slovenských svadbách pripravuje v kuchyni počas celého večera. Moderné zákusky navyše aj skvele vyzerajú a svadobný fotograf ich môže zvečniť.
Cena za kvalitný cukrový catering je, samozrejme, vyššia. Jeden kvalitný dezert z candy baru sa môže vyšplhať aj na cenu okolo troch eur (podobne, ako keď si dáte zákusok v cukrárni). Opäť však zdôrazňujem, že kvalita je v očiach mnohých ľudí už dôležitejšia, ako kvantita. Za niekoľko-poschodovú svadobnú tortu zaplatíte bez problémov aj viac ako 200 eur.
Takmer každý pozná niekoho, kto pečie a od koho nám koláče aj naozaj chutia. Tu práve existuje priestor na to, aby ste ušetrili aspoň niečo. V mnohých rodinách je stále zvykom, že nejaké koláčiky upečú napríklad babičky mladomanželov. Opäť to však nemusí byť tona suchých vanilkových rožkov. Všetko závisí od dohody a komunikácie.
Na väčšine svadieb sa už objavujú aj rôzne bezlepkové, bezlaktózové, nízkokalorické, ovsené, cuketové, cviklové a iné druhy koláčov a zákuskov, ktoré si môžu dopriať aj ľudia s rôznymi potravinovými intoleranciami. Rozhodne odporúčam sledovať tento trend, aj takéto koláče dokážu byť chutné a často zožnú väčší úspech, než klasické presladené zákusky.