Takto by mala vyzerať starostlivosť o fotovýbavu

12. septembra 2024

V jednom z predchádzajúcich článkov na mojom blogu som rozoberal starostlivosť o fotoaparát a objektívy. V dnešnom pokračovaní sa spoločne pozrieme na ďalšie pomôcky, ktoré by nemali chýbať vo výbave skúseného fotografa, no ktoré si tiež vyžadujú správne skladovanie, servis a v mnohých prípadoch aj pravidelné čistenie.

Starostlivosť o fotovýbavu nepodceňujte

Podobne ako fotoaparát, aj fotovýbava si zaslúži správne skladovanie, bezpečný prenos a údržbu. To platí najmä v prípade, keď fotograf fotí často v teréne. Pri fotení produktov v ateliéri fotoaparát a fotovýbava nie sú vystavené takému nebezpečenstvu, ako napríklad pri fotení svadieb alebo prírody. Dážď, nerovný terén, riziko pádu, ale aj opití ľudia sa dokážu postarať o menšie, ale aj úplne definitívne poškodenie ktoréhokoľvek príslušenstva, či dokonca samotného fotoaparátu.

Bezpečný prenos fotovýbavy

Aby bola fotovýbava pri pohybe mimo ateliér správne chránená, odporúčam ju skladovať v originálnych taškách určených na prenos fotovýbavy. Môžu mať podobu menších brašní, batohov, ale dokonca aj nosičov, respektíve kufríkov na kolieskach. Vnútorný priestor je takmer vždy možné prispôsobiť a pomocou polstrovaných prepážok si v ňom vytvoriť priečinky na mieru pre vašu fotovýbavu. Ak je to možné, vyberte si nepremokavú tašku alebo batoh.

Externé osvetlenie a blesk

Batérie v externých svetlách a bleskoch odporúčame pred a po každom použití nabiť a skladovať ich v teple a v suchu. Neprospieva im mráz ani vlhkosť. Väčšie svetlá, napríklad vo fotokútiku na svadbe, montujte vždy len na pevný stojan – znížite tak riziko ich prevrhnutia a rozbitia. Na prenos externých svetiel a reflektorov sú vynikajúce boxy na kolieskach, ktoré používajú napríklad aj muzikanti na prevoz aparatúry.

Starostlivosť o statív, gimbal, tripod či selfie tyč

Všetky „stojančeky“, na ktoré pripevňujete fotoaparát či športovú kameru, časom strácajú svoju pevnosť. Nezabudnite preto pravidelne doťahovať matice a skrutky – na pohyblivých gimbaloch zase naopak premazať ložiská, ak to odporúča výrobca. V prípade, že vám statív či gimbal zmokne, doma ho poriadne vysušte. Ak nie sú všetky komponenty vyrobené z nerezovej oceli, môžu začať okamžite korodovať. Vlhkosť nie je len nepriateľom fotoaparátu či svetiel, ale aj mechanických prvkov fotovýbavy.

Odrazové dosky a difúzory pre fotografov

Posledným, naozaj citlivým prvkom fotovýbavy, sú odrazové dosky a difúzory, ktoré sa v teréne často ušpinia a pri neodbornej manipulácii môže dôjsť k ich pretrhnutiu. Vždy ich prenášajte v originálnych obaloch a skladajte presne podľa pokynov. Ak sa ušpinia, očistite ich až doma, rozprestreté na rovnom stole a použite len vlhkú handričku. Niektoré pevnejšie látkové difúzory je možné prať aj v práčke.

Spojte sa so mnou

Teším sa na Vaše správy, maily a telefonáty. Predovšetkým Vás ale rád stretnem osobne.
Fotograf Roman Hruška
ahoj(at)romanhruska.sk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram