Návod na fotografovanie pod vodou

11. mája 2023

Fotografie vyhotovené pod vodou sú unikátnym druhom diela, ktoré púta pozornosť už desiatky rokov. Jedna z najslávnejších fotografií vyhotovených pod vodou je napríklad záber dieťaťa plávajúceho v bazéne s bankovkou doláru, ktorá sa objavila aj na albume skupiny Nirvana ešte v roku 1991. Ako môžete aj vy začať s fotením pod vodou? 

Fotiť pod vodou je extrémne náročné

Voda je pre akúkoľvek elektroniku doslova ako jed. Na fotografovanie pod vodou potrebujete vodeodolné zariadenie so štandardom ochrany minimálne IP67 alebo IP68. Kým prvá cifra označuje najvyšší stupeň ochrany proti vniknutiu akýchkoľvek mechanických častí (napríklad prachu), druhá číslica označuje ochranu zariadenia pred vniknutím vody. Pri stupni 7 zariadenie vydrží pod vodou 30 minút v hĺbke jeden meter, pri stupni 8 určuje špecifické podmienky výrobca.

Čo fotíme pod vodou? 

Pod vodou môžete fotiť celú škálu predmetov a živočíchov. Mimoriadne obľúbené sú v našich podmienkach napríklad makro fotografie Salamandry škvrnitej, ktoré sa často ukrývajú v rôznych plytkých potôčikoch, lesných prameňoch alebo mlákach po daždi. Rybári a milovníci lužných lesov radi zhotovujú pod vodou zábery väčších živočíchov v našich potokoch a rybníkoch. Množstvo ľudí však vyhľadáva fotenie pod vodou najmä v letných mesiacoch pri ceste k moru, kde si chcú pod vodou odfotiť nejakého toho kraba, zaujímavý útes, alebo seba, ako šnorchlujú.

Skreslenie pri fotení pod vodou

Ak ste niekedy skúsili pod vodou otvoriť oči, určite viete, že voda vám celý pohľad riadne rozostrí. Ak chcete pod vodou vidieť ostro, potrebujete potápačské okuliare, ktoré k oku neprepustia vodu a vy sa môžete pozerať na neskreslený obraz cez sklíčko. Ak je nejaký mobil alebo fotoaparát vodotesný, neznamená to automaticky, že dokáže pod vodou odfotiť ostrý záber. Dnes už majú aj priemerné telefóny zo zadnej strany 5 a viac objektívov, kde jeden je klasický, ďalší širokouhlý, ďalší na makro a podobne. Rovnako by mali mať aj objektív určený na fotenie pod vodou.

Ako si vybrať fotoaparát na fotenie pod vodou?

Ak neplánujete kúpu nového smartfónu s funkciou fotenia pod vodou a chcete si nejaké takéto fotky vyhotoviť len raz za čas, neoplatí sa vám kupovať ani špeciálny fotoaparát určený priamo na fotenie pod vodou. Najschodnejšou cestou pre vás bude kúpa takzvanej akčnej športovej kamery, ktorá je buď vodotesná, alebo sa dodáva s vodotesným puzdrom (to je ten lepší variant a hneď si povieme prečo). Ak budete kameru používať na dovolenke v slanej vode, tá jej dá zabrať desaťnásobne viac, ako voda v jazerách na Slovensku alebo chlórová voda v bazéne. Jednotlivé časti kamery alebo fotoaparátu časom jednoducho rozožerie a prístroj tým stratí vodeodolnosť. Voda rozožerie aj to vodeodolné puzdro, no to môžete vždy za pár eur kúpiť nové. Vodotesné púzdro môžete kúpiť aj na smartfón. Pomocou selfie tyče navyše môžete získať naozaj krásne podmorské selfies.

Pre zaujímavosť: Fotenie a natáčanie pod vodou v minulosti

Dnes vám stačí na natáčanie alebo fotenie pod vodou maličká akčná kamera o veľkosti zápalkovej škatuľky, ktorú schováte do vrecka plaviek a máte ju vždy po ruke. Vyhotovíte s ňou krásne zábery vo vysokom rozlíšení, ktoré rozhodne upútajú pozornosť na sociálnych sieťach alebo vo fotobankách. V minulosti sa pre takéto potreby konštruovali špeciálne „ponorky“ alebo „nádoby“, ktoré museli byť tak veľké, aby sa do nich zmestila veľká filmová kamera (prípadne aj s kameramanom) a do vody ich spúšťal žeriav. Podobnou technikou sa točili napríklad  aj zábery v chorvátskych Plitviciach z filmov Poklad na striebornom jazere a Winnetou ešte v roku 1962.

Spojte sa so mnou

Teším sa na Vaše správy, maily a telefonáty. Predovšetkým Vás ale rád stretnem osobne.
Fotograf Roman Hruška
ahoj(at)romanhruska.sk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram